Retetele casei

Ciorba a la Bassen Pension

Ingrediente: 2-3 cepe, 2-3 morcovi, 2-3 patrunjei, 1 felie de ţelină, ½ gulie, 1 cartof, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras roşu, 2-3 căţei de usturoi, (se poate adăuga şi un cub Knorr şi ¼ plic borş magic) 2 ouă, smântână, 1 piept de pui.

Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt şi se căleşte un pic în puţin ulei. Se rad morcovii şi se adaugă şi ei o idée la călit. Se rade ţelina şi pătrunjelul şi se adaugă împreună cu carnea (tăiată bucăţi mici) la călit (max. 1 min.) Se adaugă ardeiul gras (verde şi roşu) şi apă după care se lasă să fiarbă până când carnea şi morcovii sunt aproape fierţi. Se taie cartoful şi gulia cubuleţe mici şi se adaugă aproape la sfârşit, se mai dă un clocot. Se separă gălbenuşul de albuş. Albuşul se bate iar apoi se adaugă în ciorbă pentru a face nişte zdrenţe. Se stinge focul după care gălbenuşul se amestecă cu 2-3 linguri de smântână şi se drege încet ciorba. Se adaugă pătrunjel verde.

Ciolan Sasesc cu varza si fasole

Se ia un ciolan de porc bine crescut și îngrășat, bineînțeles cu miros de fum și se pune într-o oală. Se taie 2-3 cepe solzi, se condimentează cu mirodenii (sare, piper, foi de dafin, busuioc, rozmarin, etc – dupa plăcerea mesenilor) după care se îneacă ciolanul in bere și vin. Se lasă așa măcar 6 ore după care se pune la fiert la foc foarte mic și se fierbe 3 – 4 ore pâna ce se frăgezește. După ce se oprește din fiert se scoate și se pune într-o tavă la cuptor unde se rumenește cca 5 – 10  minute. Se servește cu varză călită și fasole frecată sau iahnie, de-ți lasă gura apă.

Bulz Ardelenesc

300 g mălai, 1 l apă, sare după gust, 150-200 g brânză de burduf, 50 g unt, 50-100 g cascaval, 50- 100 g smântană

Se pune apa la fiert si se prepara o mamaliga pripita ( nu foarte tare) Se ia un vas de lut sau un alt vas termorezistent si se unge cu unt dupa care se aseaza un strat de mamaliga , un strat de branza, finalizand in partea superioara cu un strat de mamaliga. Pe masura ce se pune branza se pune si cate un pic de smantana. Deasupra se rade cascavalul si se intinde un ou batut. Totul se da la cuptor cca 20 min pana bulzul se rumeneste. Se serveste cald cu smantana.

Conopidă săsească la cuptor

Timp de preparare: 50 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 500 g conopidă, 2 cepe, 1 căţel de usturoi, 1 lingură de untdelemn, 500 g şunculiţă afumată, sare, piper măcinăt, 200 g smântână, 2 ouă, 100 g emental (sau alt caşcaval). Mod de preparare: Se curăţă conopida, se spală și se fierbe cam 8 minute în apă sărată. Se strecoară și se lasă să se scurgă în sită, apoi se pune într-un vas rezistent la foc. Se curăţă ceapa și usturoiul și se toacă mărunt. Se incinge untdelemnul într-o tigaie, se pun la călit ceapa și usturoiul, până devin sticloase. Se adaugă şunculiţă tăiată în feliuţe, se lasă puţin să-şi lase grăsimea, apoi se toarnă totul peste conopida din vas. Se săreaza, se piperează. Se amestecă smântâna cu ouăle și caşcavalul și se toarnă peste legume. Se coace la cuptor cca 20 de minute, până ce compoziţia se rumeneşte frumos.

Zacuscă a la Bassen Pension

Ingrediente: 20 kg vinete (crude), 7 kg capia, 7 kg gogoşari, 4 l ulei (dar nu totodată, începem cu 3 l după care eventual se mai adaugă), 6 kg ceapă(călită), 5 kg bulion, sare, piper după gust, foi de dafin, 2 cuti mari de ciuperici (sau ciuperci crude). Mod de preparare: Se coc vinetele, capia, gogoşarii, se căleşte ceapa după care se dau prin maşina de tocat. Se pun la fiert cu ulei (3 kg la început). Se adaugă condimente (sare, piper foi de dafin), nişte zahăr după gust. Se fierbe până când uleiul iese deasupra. Borcanele se sterilizează, se usucă. Se pune zacusca în borcane şi se fierb în dunst cca. 20-25 min. de când încep să fiarbă. Se pune o cârpă sub borcane şi una deasupra.

Plăcintă cu mere

Ingrediente:

-1 ou,7 linguri de zahar, 5 linguri lapte, 1 praf de copt,cca 400 g faina, cca. 1kg mere rase călite în zahăr și scorțișoară, un pic de gris

Se amestecă oul, zahărul. Laptele, praful de copt și fă­ina obținând astfel un aluat pentru 2 foi. Împărțim alua­tul în două și întindem prima jumătate cu sucitorul până la mărimea tăvii de copt, după care o așezăm în tavă (aceas­ta trebuie în prealabil să fie unsă sau așezată în ea hârtie de copt) și presărăm o mână de gris, nu foarte mult, după care întindem merele rase.

Urmează cea de doua foaie pe care de asemenea o întin­dem deasupra. Cu o furculiță facem niște înțepături în foa­ia de sus (ca să respire). Se așează în cuptorul încins în prealabil, și urmărim până se coace. La urmă se presară un pic de zahăr pudră și se taie pătrățele sau romburi.

Placinta cu rabarbar

Ingrediente: 5 ouă, 350 g zahăr, 250 g margarină, praf de copt, 300 g făină, coajă rasă de lămâie, 500-600 g rubarbură.

Preparare: Aluatul acestei prăjituri seamănă cu cel de pandișpan. Pentru a-l prepara, gălbenușurile se amestecă bine cu 100 g zahăr, cu margarină, praful de copt și făina, astfel încât în compoziție să nu rămână cocoloașe. Fructele de rubarbură se curăță bine și se taie în

bucațele mici. Apoi se amestecă bine cu zahăr și se lasă pentru ceva timp la rece. După aceea, albușul se bate la abur cu 250 g zahăr, până se formează o spumă tare. Se bagă aluatul la cuptor și se lasă până când se coace, apoi se pune la cuptor pentru 30 de minute. Când este gata, se pun fructele de rubarbură, iar deasupra spuma de albuș. Se reduce focul. Se mai lasă puțin și se scoate de la cuptor. Se taie după ce s-a răcit.



google Reviews Booking Reviews
S.C.TURISM BAZNA S.R.L. CUI: 16523987 Nr.Reg.Com: J32/924/16.06.2004 Adresa: Comuna Bazna nr. 237, jud. Sibiu, ROMANIA Cont: RO96RNCB4220000353440001 BCR MEDIAS Director: Adela POSEA Tel/Fax: 0040269839681